Nuffnang Ads

FoLLoWeRs

02 February 2009

RONA....

Salam..

Mase aku tengah sibuk dgn event kat FINAS, tetibe ibu call..aku dengar ibu tgh menanges teresak2..bagai nak gugur jantung aku..fikiran dah mula terpikir yang bukan2..

Disebabkan keadaan bising, aku x dgr dgn jelas ape yg ibu ckp...sampailah aku terdengar..

"ibu dah terlanggar rona..die dah mati"

Tuhan saja yang tahu perasaan aku mase tuh..aku terdiam...speechles..tak tahu apa patut aku buat..
Terbayang kat mata aku, few hours before aku bergerak dr rumah..

Perkara pertama yg aku buat ialah keluarkan Rona,Roni &Rena dari sangkar..aku akan merebus ikan dan gaul bersama nasi..menyediakan susu segar ke dalam mangkuk..

Roni & Rena mmg akan dtg sendiri untuk makan..but not Rona..setiap hari aku perlu mendukung die smpai ke depan makanan..

Aku tak sangka..itulah kali terakhir aku akan melihat Rona bermain2 selepas makan..menjilat susu dgn lajunya..

Habis je event,ktrg pg makan..dan masuk saja keta lepas makan air mata aku x berenti turun..air mata yg aku tahan dr tengah hari lagi...

Sampai je rumah, terus aku pergi ke sangkar drg..dan aku melihat sekujur tubuh gebu yg kaku..

aku menangis teresak2 seperti kanak2 kehilangan anak patung..dpt aku lihat darah yg keluar dari telinga nya..

aku usap badan die buat kali terakhir..aku pegang kakinya yg semakin sejuk..aku usap perut die yg gebu..aku usap kepalanya yg sudah sedikit kemek..

aku terkilan sangat..sebab kebelakangan nih, aku busy sket..xde masa nak main2 ngn drg seperti selalu...

















ya..aku still menangis..even dah 1 hari Rona xde..dan aku masih lg menanges skrg..bila tgk blk gamba comel Rona..dan bila teringat masa die kene sakit mata, aku akan menanges lg dan lg...
RONA!!!




7 comments:

izZti.izztiHa ;-) said...

comelnyer rona..

Hanim Hani said...

sedeynyer ude=( sorry about ur loss.

AddamBlack said...

takziah. rona sememangnya comel.

MerGas_Tua said...

sabar2..saya pn prnh kehilangan kucing..huaaaaa!

Anonymous said...

baguslah anda mengasihi binatang. ada sifat perikemanusiaan yg tinngi. that makes u a cut above the rest..

keep up the humane and very respectable act.. insyALLAH diberi pahala. setiap kali haiwan di beri makan di layan humanely, mereka mendoakan kita....tak putus..

~~ciklinn~~ said...

alhai kesiannyer..sabar yer......

dah jgn nangis2 n sedih2...key...

Jinan said...

sad to hear that Ude..lost my pet rabbit the other day too..i feel for u..take care..