Nuffnang Ads

FoLLoWeRs

07 April 2015

[ FOOD ] BURGER LAB

Mungkin ramai yang dah pernah dengar atau lihat sendiri gambar di lama sosial tentang Burger Lab kan? Tapi mungkin ramai lagi yang masih takut atau belum berpeluang nak cuba makan di sana.

Kali ni, saya suggest kalau nak cuba burger yang lain sikit, boleh lah cuba di Burger Lab. Terdapat beberapa cawangan yang sudah di buka. Cawangan yang saya pergi ni adalah di PJ.






Apa yang menarik di sini, dekorasi kedai cuku sempoi dan selesa. Cara nak order, anda boleh pilih mana2 hidangan dari menu, kemudian beratur dan bayar di kaunter.

Kat sini mereka berkonsepkan open kitchen di mana anda boleh nampak bagaimana chef menyediakan burger anda. Pada yang sangat hygienic tu, sesuai lah sebab memang dijamin bersih





Nampak tak dapur tu?




Ada beberapa menu yang menarik untuk anda pilih. Disebabkan saya membeli kupon dari online, jadi pilihan saya terhad. Kalau tak tahu nak pilih yang mana atau nak usha-usha dulu burger mana yang ikut selera anda, bolehlah ke laman web Burger Lab

Daya tarikan Burger Lab adalah, haa..cuba tengok warna rotinya. Roti ni nama nya Charcoal Bun sebab warna hitam. Kalau anda tengok, macam keras je kan? Tapi, rotinya sangat-sangat lembut!

Rasanya ni Swisstake Burger. Tak ingat pulak!


Ada juga hidangan set yang didatangkan bersama fries dan air.



Wall deco ni menarik di aman mereka menampal gamba-gambar pengunjung sebagai tanda kenangan.



08 January 2015

[ TECHNO ] APLIKASI MOBILE SECURITY : LOOKOUT

Sejak dua menjak ini pasti ramai yang dah pernah kehilangan smartphone anda bukan? Saya sendiri pernah mengalami kejadian yang sama di mana saya tertinggal handphone saya di sebuah sekolah.

Possibility untuk kita jumpa semula smartphone kita adalah amat tipis. Mungkin 10% sahaja. Alhamdulillah, saya menjadi antara orang yang bertuah dapat semula telefon saya dalam masa 3 minggu. Macam detektif Conan!

Kali ini saya nak share dengan anda kalau nak cari aplikasi yang bagus untuk mobile security.


Saya perkenalkan Aplikasi Lookout.

Aplikasi ini boleh didapati dari App Store atau Playstore.

Aplikasi Lookout ini boleh didapati secara percuma tetapi tak banyak fungsi yang diberikan. Cuma bertindak sebagai Antivirus kepada smartphone anda.

Tetapi, sekiranya anda membeli aplikasi ini dengan harga RM 100 SETAHUN. Saya ulangi SETAHUN. Banyak fungsi yang dapat anda gunakan dan pastinya tahap keselamatan yang baik.

Antaranya,

1) Sekiranya telefon anda hilang dan si pencuri mencuba untuk meneka pin number anda sebnyak 5 kali. Aplikasi ini akan mengaktifkan camera hadapan dan mengambil gambar si pencuri dan menghantar terus ke alamat email yang didaftarkan

2) Sekiranya si pencuri mematikan atau "off" kan telefon anda, Aplikasi Lookout ini akan menghantar email di mana jejak terakhir telefon anda.

3) Apabila si pencuri menghidupkan atau "on" kan semula telefon anda, kamera hadapan akan diaktifkan dan gambar si pencuri akan di rakam.

4) Sekiranya si pencuri menukar sim kad anda, sistem ini akan meghantar email pemberitahuan bahawa sim kad anda telah di keluarkan dan lokasi terakhir.



Jika sim kad ditukar. Anda akan mendapat email dari Lookout





Sekiranya telefon anda di "on" kan semula, kamera hadapan akan merakam gambar.



Mungkin peratusan untuk menjumpai telefon anda telah meningkat sebanyak 50% kan? Ada yang mula fikir, kalau dapat gambar pon, nak buat report polis ke?

Kan zaman sekarang Facebook lebih memberi impak kepada kehidupan seharian kita. Jadi, gunakan lah Facebook untuk meng"iklan"kan muka si pencuri berkenaan. Share button lebih berkuasa~


Ok, kalau tak dapat jugak muka si pencuri tadi, terpaksalah anda HALAL kan saja telefon tu. Walaupn sedih, anda masih lagi boleh mencuba untuk LOCK kan telefon anda dari jauh.

Tekan sahaja butang lock dari akaun Lookout anda yang anda login melalui komputer. Atau, anda boleh wipe segala gambar dan info dari telefon berkenaan jika takut ada gambar privasi anda yang akan "terlepas".





Walau macamana pun, ini semua rezeki dan ketentuan Tuhan. Kalau kita usaha untuk mencari semula telefon tu, Insha Allah akan dipermudahkan. Kalau agak-agak takkan dapat semula, halalkan je lah.

Dapat pahala lagi seronok, kan?







01 November 2014

[ FOOD ] : NASI GUNTING, PASAR BESAR MELAKA

Kalau datang Melaka, kadang - kadang agak susah nak cari kedai untuk bersarapan kan? Sebagai salah seorang anak jati Melaka, saya ingin mencadangkan satu tempat yang tak ramai yang tahu.


Terletak di food court pasar besar Melaka di Melaka Sentral, kedai Nasi Gunting ini sangat popular dikalangan rakyat Melaka. Apa yang menarik di kedai Nasi Gunting ni, lauk nya tidak dipotong tetapi di gunting.




Walaupun cuma Nasi putih, telur masin, timun, sambal belacan dan gulai campuran daging dan hati, ternyata kombinasi ni memang sedap.


Kalau ada yang ingin cuba, saya nasihatkan supaya pergi dengan lebih awal kerana Nasi Gunting ni cepat habis! Ok, selamat mencuba











19 September 2014

[ FOOD ] : DIP & DIP

Mungkin ada ramai yang dah cuba kan kat sini? Atau mungkin ada yang nak pergi tapi masih belum berpeluang?

Dip & Dip di Malaysia ni hanya ada 2 cawangan sahaja. 

1) Bangsar
2) Curve, Damansara

                             

Makanan di sini berkonsepkan coklat dan dessert.  Harga tidak melampau mahal dan tidak terlalu murah. Lebih kurang dalam RM 20 ke atas.

* Foods here are basically chocolate base. This is a good news for chocolate lovers. The price range is not too expensive yet not too cheap ( around Rm20 above )



Jika hendak ke cawangan Bangsar, pastikan anda pergi lebih awal kerana nak dapat parking je pon dah mencabar kesabaran. Kawasan sekitar Bangsar Village memang pack especially di waktu malam.
Selain dari susah dapat parking, susah dapat table pon satu hal jugak. Kena beratur dan tunggu giliran.

Kalau nasib anda baik, dapatlah tempat duduk awal sebab mengikut kekosongan meja yang sesuai.

* If you are planning to go to Bangsar franchise, please bare in mind that you may need to go earlier as it is hard to get parking & table 

Waffle Stick

Makanan di sini semua berasaskan coklat. Jadi, saya nasihatkan agar anda berkongsi menu & makanan dengan rakan / keluarga untuk mengelakkan rasa muak. Lainlah jika anda betul-betul fanatik dengan coklat~. Kebanyakan hidangan bersaiz besar jadi bolehlah berkongsi.

TIPS:

1) Kongsi order ( dah cakap tadi )
2) Order benda yang berlainan agar semua dapat merasa
3) Tak perlu order air hot coklat atau coffee. Minta sahaja air mineral kerana tekak akan rasa lega lepas minum mineral
4) Bila dah habis makan, bangun cepat! Bagi peluang pulak orang lain makan ok?

TIPS :
1) Share your food
2) Dont order the same thing with your friend
3) It is better to order mineral water than coffee/ hot choc

Triple Chocolate Crepe

16 September 2014

TRAVEL LOG : OPEN WATER DIVING LICENSE @ D' LAGOON PERHENTIAN

Assalamualaikum,

Ha, musim cuti sekolah dah mula. Tapi mungkin kebanyakkan anda kurang suka bercuti sewaktu musim cuti sekolahkan? Almaklumlah, rate hotel dan juga pakej memang mahal sewaktu peak season ni. Oleh sebab itulah saya dan 3 lagi rakan lain mengambil langkah yang agak bijak (haha) untuk pergi membuat lesen scuba sewaktu bukan musim cuti persekolahan.

.

Alhamdulillah, walau ada sedikit gentar masih meneruskan perjalanan menggunakan khidmat Fireflyz yang kami telah pun menempah tiket seawal Februari lagi. Perjalan dari Subang mengambil masa lebih kurang 50 minit.

Instead of driving, we used Fireflyz as our main transport from Subang ( KL ) to Kelantan. We bought the tickets in early of February. Return tickets cost around RM120 / pax. It took 50 min of journey from Subang to Sultan Petra Airport, Kelantan.


Sampai sahaja di Airport Kelantan, kami terus keluar di bus stop berhampiran airport untuk mendapatkan khidmat teksi / prebet sapu. Harga 1 kereta dalah RM 70. Kalau anda ambil teksi airport, harganya dalam RM 78.

Perjalan ambil masa dalam 1 jam untuk ke Jeti Kuala Besut. Pastikan anda membeli tiket bot transfer pegi dan balik. Harga sekitar RM 70 ( return )

As we reached at the airport, we proceed to the nearest bus stop to get a taxi. If you use airport cab, the price is RM 78 but instead you can use local taxi which will cost you around RM 70 and took 1 hour journey. Make sure you buy a bot transfer tickets ( RM 70 return) so it wont cause any problem when u reach at the jetty.


Day 1

SCUBA DIVING LICENSE:
1) Confined Water
2) Open Water

Pada hari pertama, kami memulakan aktivti confined water diwaktu petang. Confine water ini merupakan skill- skill yang wajib pada diver untuk belajar. Antara skill terawal yang diajar adalah swimming skill, kicking dan skin dive.

Kemudian diajar juga tentang peralatan menyelam dan cara penjagaan dan pemasangan equipment. Pada malamnya pulak, kami diberi menonton video dan juga membuat soalan kuiz.

TIPS:
1) make sure untuk beri perhatian sepenuhnya sewaktu sesi penerangan
2) JANGAN PANIK
3) Pada yang mabuk laut, mungkin boleh turun dahulu. Elakkan tunggu terlalu lama di atas bot.

* On the 1st day, the instructor taught us how to assemble & cleaning of the dive equipment. Few skills were taught like swimming skills, kicking and skin dive in shallow water level ( 5-6 meter )  

TIPS :
1) Make sure you give 100% concentration.
2) DONT PANIC
3) If you have sea sickness ( dizzy ) please do not stay too long on the bot.


Day 2

Sama seperti hari pertama. Diajar bagaimana periksa barangan scuba dive. Kemudian sambung buat confined water pada kedalam 5-7 meter.

 TIPS:

1) Jangan makan makanan pedas sewaktu breakfast
2) Elakkan makan mee, maggie dan seangkatan dengannya kerana ia boleh menyebabkan anda muntah di dasar laut
3) Bawa botol air ke atas bot. Perlu minum banyak air supaya anda tidak muntah dan pening.



*TIPS:
1) Do not eat any spicy food during breakfast.
2) Do not eat noodles as it will make u dizzy
3) Please bring your mineral water along to the bot. Too much salt water in your body will make u dizzy.

Saza, Nisa dan saya

OPEN WATER DIVE

Pada hari ke-3 kami dah buat untuk OW Dive. Susah juga buat lesen ni dan saya hampir give up. Terutama sekali apabila buat CESA. CESA tu ialah salah satu teknik emergency jika tank anda kehabisan udara dan buddy anda terlalu jauh untuk anda kongsi udara. Jadi apa yang perlu dilakukan, anda perlu kick naik ke atas sambil hembuskan udara dalam badan. Sampai sahaja di surface, anda perlu tiup BCD untuk terus terapung. Ha, susah kan? Tapi Alhamdulillah, saya dan rakan semua lulus dengan cemerlang. Hehe

Nisa di depan D' Lagoon

Snorkling pada air kedalam 12 meter. Tak gune safety jacket pon!

Haha..Ada air dalam mask

Saya dan Sheila! Hai~

Sheila bersama clownfish

Open water dive..Kne buat skill dlu

Tak tahu nama apa ni

TIPS AMBIL GAMBAR:

1) Jika anda membawa compac camera / digital camera ( bukan dslr ) pastikan kamera anda boleh di bawa masuk sedalam 20 meter. Kerana kebiasaannya compac camera hanya 5 meter sahaja.
2) Jika anda membawa dslr, pastikan waterproof case anda berfungsi dengan baik
3) Sekiranya pakai GoPro, anda mesti mempunyai / membeli red filter


Penerbangan pulang juga menaiki fireflyz.

Terima kasih kepada Pakcik Razak, Cikgu Azran, Hafiz, Erin dan semua di D' Lagoon Perhentian.

Dah tentu kami akan ke sana lagi!!! Tunggu ya pakcik!hahah

Kudapan semasa balik


06 July 2014

[ FOOD ] : BUFFET BERBUKA PUASA DI KELANTAN DELIGHTS



Selamat Menyambut Ramadhan! 

Terlalu banyak pilihan tempat dan juadah berbuka puasa sekarang ini kan? Saya nak recommend kan anda 1 tempat yang saya rasa best dan berpatutan. Dah masuk minggu ke-2 berpuasa, jadi saya rasa masa untuk cari tempat berbuka di luar kan?

Kalau anda gemarkan hidangan nasi bersama aneka lauk pauk yang lebih dari 15 jenis lauk, Kelantan Delights adalah tempatnya!

Selain menyajikan 5 jenis menu yang berlainan mengikut hari tertentu, menu yang semestinya wajib adalah menu istimewa dari Pantai Timur seperti Nasi Dagang, Nasi Kerabu, Laksam dan banyak lagi.

Kelantan Delights kebiasaannya membuat promosi pada minggu pertama bulan puasa di mana harga menjadi RM 49.90 / head berbanding dengan harga asal ialah RM 79.90. 





Antara lauk yang sempat saya snap.

Sambal Udang


Ayam Berempah

Siput Sedut Masak Lemak

Daging Masak Hitam

Ikan Patin Masak lemak Tempoyak

Ayam Percik

Masak Lemak Pucuk Paku

Ada lagi yang saya tak sempat nak snap macamNasi dagang Ayam & Daging Bakar, Laksam, Ikan Bakar, Nasi Ayam dam banyak lagi.

Pada yang mungkin berminat, boleh tengok menu dan pilih hari apa yang anda nak pergi. Anda boleh pilih di lokasi seperti Subang ( Hadapan Empire ) , Citta Mall atau KL Sentral.

Website KELANTAN DELIGHTS




27 June 2014

NOVEL : NASI KANGKANG


Dengar saja tajuk novel ni, macam-macam anggapan dah timbul dalam kepala kan? Nasi Kangkang yang begitu popular dikalangan masyarakat Melayu khas untuk menundukkan sang suami supaya tidak mencari yang lain dan menjadi dungu. Well, itulah yang terjadi pada watak-watak dalam novel ini.

Ni merupakan novel ke-2 Azwar yang aku baca selepas BERCINTA DI BALIK API BABI.

Review:

Bagi aku jalan penceritaan agak biasa tetapi penulis mengolah cerita dengan baik. Watak yang ada dalam buku ini begitu kuat sehinggakan boleh dibayangkan oleh pembaca seperti watak Jack/Jannah. Sejarah hitam hidupnya sememangnya realiti apa yang terjadi dengan remaja zaman sekarang ini.

Mungkin aku tak mengenali saudara penulis dengan dekat namun, aku dapat rasakan mungkin beliau mempunyai cerita "rahsia" dengan dukun/bomoh. Kalau anda pernah baca buku BABI tu, pengakhiran cerita diakhiri dengan babak yang tragik. Yang aku sendiri tidak suka.

Aku benci pengakhiran dengan kematian yang kejam. Bagi aku penulis mungkin perlu kembangkan lagi idea beliau selain dari cerita bomoh, bunuh-membunuh secara kejam, kematian hampir semua watak dan penyeksaan. Mungkin penulis cuba menyamai penulisan dengan cerita dan buku bertajuk Pencuri Hati.

Untuk keseleruhan, aku beri 3/5.

kalau rasa nak baca, boleh dapatkan di MPH atau Lejen shop.

** Boleh baca, tapi jangan cuba!